Про що пишуть англомовні блоги №1

Оскільки в мене маленька дитина, я часто вночі читаю. Особливо люблю залипати на англомовних блогах про освіту. Раніше кидала цікаві речі в свій телеграм канал. Так, він в мене є :)) Виключно для того, аби легше було знайти тексти, які мені сподобались. Але оце подумала, що можливо іншим було б цікаво знати, про що ж розмовляє світ англомовних освітніх блогів. Ось накидала короткий огляд за останні два тижні грудня.

Насправді я тут згадала лише кілька з блогів, але, якщо такий формат цікавий, то з радістю буду писати про більшість тих, які мені подобаються.

👉 Веб-сайт Edutopia (США) edutopia.org, який орієнтується на дослідження, методології та кращі практики, минулого тижня говорив про технології змішаного навчання в молодшому віці, як писати тексти з допомогою “пошуку скарбів”, а також про те, як практикувати медитацію та повільне дихання серед молодших школярів.

В статті “3 Apps to Make Differentiation Easier in Kindergarten” згадуються три чудові інструменти, з одним із яких ми вже маємо досвід (і підтверджуємо чудовість). Наведу тут два з них.

Seesaw – англомовна платформа, яка є дуже зручною у користуванні саме для дітей молодшого шкільного віку. Безкоштовно є доступ для двох вчителів на один клас. В Seesaw є платформою, на якій діти можуть завантажувати відео, фото, писати тексти. Вчителі можуть вибирати із сотні готових завдань, які розроблені іншими вчителями і які легко сортуються за фільтром. Оскільки це англомовний інструмент, то поділ на предмети там є американський.

Epic – онлайн платформа для книжок англійською мовою. Там також є відео та цікаві тести. Книги є не лише художні, але й навчальні. На жаль, вона є безкоштовною лише для американських шкіл. Але є цікава версія для сімей, за 10 дол/міс.

👉 Getting Smart (https://www.gettingsmart.com) багато писали про Альберта Бандуру, канадсько-американського психолога українського походження та його вплив на освітні процеси (social learning theory, self-efficacy). Також автор блогу аналізував приклад проєктного навчання з фокусом на Цілі сталого розвитку і навів приклад, як він впроваджувався у одній із шкіл.

Найбільше ж мене захопила стаття про мережу Альтус шкіл, як мережу альтернативних мікро шкіл. В 2015 році вони отримали нагороду Малькольма Бартріджа за високу якість у освіті.

Засновниця школи Мері Бікбсі визначає 4 основних елементи для успішності таких шкіл:

1. Мета: учні та вчителі сфокусовані на цілеспрямованій роботі з чітко окресленими цілями і захоплено працюють над їх досягненням

2. Майстерність (mastery): усі націлені на досягнення найвищого рівня якості роботи

3. Автономія: вчителі та діти мають свободу вибирати, яким способом працювати з курикулумом

4. Безпека: діти та дорослі почувають себе у безпеці Більше про школу є у статті на Forbes: https://www.forbes.com/…/altus-schools-personalized…/…

👉 Девін Водічка в блозі Learner-centered leadership (https://learnercenteredleadership.org/…/self-care…/) говорить про вигорання керівників шкіл та вчителів. Він нагадує про інструменти, які допоможуть нам вберегтися від цього. В принципі більшість із них уже відомі, але корисно було нагадатись

👉 Сайт TeachThought протягом грудня збирав цікаві підбірки. Наприклад, 26 книг, які змінюють традиційне уявлення про освіту (серед них мене зацікавили “Чим могли б бути школи/What schools can be” Теда Дінтерсміта, “Спосіб мислення/Mindset” від Керол Двек, “Книгоцид/Readicide” від Келлі Галлагер про проблемні питання із читанням та грамотністю – literacy?). – https://www.teachthought.com/educ…/books-disrupt-teaching/

Також цікавою є підбірка 52 найкращих (на їхню думку) англомовних блогів про освіту. Для себе з них додала в список Еріка Шенінгера Роздуми директора (Principals Reflections) та Цикли навчання (Cycles of Learning) від Рамзі Муссалам про інжиніринг. – https://www.teachthought.com/pedagogy/education-blogs/

І однією з останніх є чудова підбірка додатків для вимірювання, які можна використовувати в математиці, фізиці та ін. (https://www.teachthought.com/technology/measurement-apps/)

Ну і можете додатись до каналу (https://t.me/mykaizeneducation) – там є моє місце для самоосвіти, такий собі онлайн конспект :))